Brane Golubović: Če kdaj, je tokrat neizpodbitno, da je javni zdravstveni sistem tisti, ki si upravičeno pripne zasluge za doslej uspešno spopadanje s koronavirusom

V LMŠ si težko predstavljamo, da bi zdravstvo izbiralo, komu bo nudilo oskrbo in komu ne, s tem pa “sodilo”, kdo si zasluži življenje. Ne želimo si niti predstavljati današnjih razmer, če bi zagovornikom zasebnega v minulih letih uspelo. Želimo pa verjeti, da danes prepoznamo in razumemo pomen javnih storitev; želimo tudi verjeti, da tega ne bomo pozabili.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ:

V poslanski skupini LMŠ z zadovoljstvom ugotavljamo, da gredo zasluge za nekruto statistiko (čeprav je vsak nov primer preveč) izključno dvojim: ljudem, ki v veliki večini ravnajo osveščeno in odgovorno (do sebe in drugih), ter zlasti – njim še bolj – zdravstvenim delavcem.

Upamo, da svojih besed, zapisanih v poslanici ob svetovnem dnevu zdravja (7. april), ne bo pozabil niti minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je med drugim zapisal: “(…) Tokrat se je izkazalo, da ravno javni zdravstveni sistem v teh težkih situacijah zagotavlja, da je poskrbljeno za osnovne potrebe na zdravstvenem področju. (…) Verjamem, da bomo zaradi te izkušnje postali še močnejši in še boljši, obenem pa tudi vse več ukrepov in prizadevanj usmerjali na področje javnega zdravja, ki je ključno pri obvladovanju pandemij, podobnih današnji.” 

Zato je vodja PS LMŠ Brane Golubović na ministra za zdravje naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem ministra sprašuje:

  • Ali bo pri stališčih, navedenih v poslanici, vztrajal?
  • Kako bo preprečil poskuse (najprej delne) privatizacije zdravstva, pod katere sta se januarja podpisali koalicijska partnerica Nova Slovenija in Zdravniška zbornica Slovenije?
  • Kako bo zagotovil, da bo zdravstveni sistem ostal solidaren in dostopen vsem, saj si, kot tudi sam minister pravi, “vsaka oseba zasluži dostojno zdravljenje in zdravstveno oskrbo”?
  • Za katere ukrepe in prizadevanja gre, ko napoveduje vse več ukrepov in prizadevanj, usmerjenih na področje javnega zdravja?