Boštjan Poklukar: Vsak dan več je heretikov, ki ne zaupamo tej vladi.

“Stati inu obstati,” so preroške besede Primoža Trubarja, ki v duhu današnjega časa odzvanjajo z enako močjo in zavedanjem kot takrat. Danes smo kot družba ponovno na preizkušnji, da branimo vrednote moderne, demokratične, odprte, varne in v prihodnost zazrte Slovenije. Vsak dan več je heretikov, ki ne zaupamo tej vladi. Kako naj ji, če nam ob kužni bolezni ne zagotovijo dovolj bolniških postelj, dovolj cepiva za gripo, nas zapirajo v občine, odrejajo policijsko uro…

Kako zaupati vladi, ki nam z neverjetno ignoranco oblastniške ošabnosti dan za dnem grozi, kako nas bo kaznovala, ustrahovala in oblatila. Da pod pritiski ne bodo klonili, vladi sporočajo uredniki slovenskih medijev. Enako sporoča opozicija, velik del civilne družbe, intelektualci, kulturniki, nevladniki, navadni državljani, večina nas.

Dan reformacije je državni praznik, ko se spominjamo upora Primoža Trubarja proti neznanju in nazadnjaškosti. Je praznik jasnih, odkritih in naprednih misli, zbranih v knjigi, prvič napisani v našem, slovenskem jeziku.

Hvala, Primož Trubar, in čestitke za praznik!

Boštjan Poklukar