Boštjan Poklukar: vlada Janeza Janše ni uspela neprodušno zapreti južne meje

V Državni zbor že drugič letos prihaja vladna zahteva po aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi. Zakaj želi vlada aktivirati izjemna pooblastila vojski pozimi, ko je nezakonitih prehodov južne meje malo ali skorajda nič, ve samo ona.

Čeprav je delo Policije na področju ilegalnih migracij uspešno in je do konca septembra prijela 11.855 nezakonitih migrantov (v enakem obdobju lani 11.931), vlada Janeza Janše še zdaleč ni uspela neprodušno zapreti južne meje.

V letošnjem letu je močno zastala modernizacija Policije in posledično tudi modernizacija nadzora schengenske meje. Brezpogojna podpora aktualne vlade vstopu sosednje Hrvaške v schengen, bo v prihodnosti za Slovenijo problematična tudi z vidika nezakonitih migracij. Prav tako letos Slovenija ni vzpostavila mešanih policijskih patrulj s sosednjo Italijo, ki z nameščanjem vojske močno krepi varovanje meje s Slovenijo. Idealni pogoji, da postanemo migrantski žep.

Želja vladajočih po nujnosti aktivacije 37. a člena in argumentacija, da Slovenska vojska z izjemnimi pooblastili deluje tudi v notranjosti države, bo zaradi nezaupanja v vlado zelo težko dobila podporo opozicijskih strank v parlamentu.

Vprašanje aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi poleg politične diskusije odpira še vrsto pravnih in strokovnih dilem o zakonskih pristojnostih Slovenske vojske, pravilih delovanja, liniji vodenja, poveljevanja in kontrole, sorazmernosti ukrepanja, usposobljenosti, civilnem nadzoru in predvsem pritožbenem postopku. Slovenska vojska pač ni Policija.

Nezakoniti migranti tudi v vladavini Janeza Janše še vedno nezakonito prehajajo južno mejo in zlorabljajo postopek za mednarodno zaščito (azil), kriminalne združbe in posamezniki pa jih intenzivno tihotapijo preko ozemlja Slovenije. Vlado v prihodnjih tednih čaka še odločitev o sprejetju migrantskega paktu EU, ki je izrazito solidarnostno naravnan.Vprašanje obvladovanja nezakonitih migracij in neprodušno zaprte meje je spet pred poslanci v parlamentu.

Ob tem ni prav nobenega kričanja in protestnih shodov, nobenih izrednih sej odborov za notranje zadeve in izrednih sej Državnega zbora. Prav nihče vladi ne očita, da se igra z varnostjo države in državljanov ter da so izdali Slovenijo, Evropo in krščanstvo, kot so to očitali vladi Marjana Šarca.

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister