Boštjan Poklukar: Slovenija zaradi Hojsovega razkritja seznama plač morda kmalu ne bo več varna država

Javna objava seznama plač z imeni in priimki policistk in policistov ter vseh zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve je norost brez primere. Slovenske policistke in policisti so čez noč postali lahke tarče posameznikov, organiziranih kriminalnih združb ter tujih obveščevalnih služb. Da gre za hud varnostni spodrsljaj ministra za notranje zadeve se zaveda celo vedno kimajoče mu vodstvo slovenske policije.

Zgodovina spodrsljajev v slovenskem nacionalno varnostnem sistemu je žal precej dolga, cena pa visoka. Pri Zavrču sta se na svoji nalogi izgubila obveščevalca s prisluškovalnim kombijem, prestopila državno mejo in padla v roke hrvaški policiji. Prisluškovalni kombi nam je teatralno vrnil predsednik hrvaške vlade ob vsesplošnem posmehu medijev. Velik spodrslaj je bilo tudi novinarsko razkritje operacije Sava, tik pred vstopom Slovenije v zvezo NATO. V javnost so prišle fotografije naših agentov s piknika, da o prisluškovanju telefonskim pogovorom slovenski agentki in arbitru sploh ne izgubljamo besed, pa še kaj bi se našlo.

Objavljen seznam imen in priimkov z nazivom delovnega mesta in enoto zaposlitve v policiji je zelo resno varnostno tveganjev in velika grožnja za vse zaposlene ter celoten sistem notranje varnosti. Da so na seznamu med drugim tudi kriminalisti, varnostniki varovanih oseb in pripadniki Specialne enote, katerih identiteto policija še posebej skrbno varuje, kaže na popolno odsotnost osnov varnostne kulture. Bodo naslednjič v novi norosti objavili še fotografije policistk in policistov s službenih izkaznic?!

Objavljen seznam vseh policistk in policistov je še en dokaz ministrove sle po brutalnem rušenju avtonomnosti in profesionalnosti slovenske policije ter želje po vzpostavitvi njim podložne partijske Policije. Slovenija zaradi tega morda kmalu ne bo več varna država. Bo kdo odgovarjal?

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister