Boštjan Poklukar: Postajamo Madžarska?

Delovanje paravojaških formacij v Sloveniji postaja resen problem. Skoraj ni dneva, da mediji ne bi poročali o provokacijah varde, ki nezakonito izvaja naloge Policije in Slovenske vojske ter terorizira prebivalce ob južni meji, nazadnje v Ormožu.

Vardisti oblečeni v maskirne uniforme delujejo po vojaških pravilih z jasno poveljniško strukturo in se vedejo, kot da jim nihče nič ne more. Pa saj jim res ne. Oblegali so policijsko postajo in sejo občinskega sveta v Slovenski Bistrici, paradirajo ob državni meji, prirejajo tabore, urjenja, postroje pred predsedniško palačo….in v Mariboru se z njimi sestane celo državni sekretar notranjega ministrstva! Pa kje mi živimo?

Vlada Marjana Šarca je pozimi v Državni zbor vložila spremembe in dopolnitve Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o varstvu javnega reda in miru z namenom, da se omeji in sankcionira delovanje vard. Zanimivo, da sta za sprejem zakonskih sprememb glasovali samo stranki LMŠ in SD. Vse ostale stranke so bile proti ali pa niso glasovale. Ni ravno pričakovati, da bo aktualna vlada ukrepala proti vardi, saj jih enači z mirnimi demonstranti na kolesih- “kolesarsko vardo”. Se pa vlada te “kolesarske varde” precej bolj boji, saj nad njo pošilja posebne policijske enote in ji ograjuje mestne ulice in trge. Narobe svet!

V Drugi republiki zelo očitno varda že opravljala naloge Policije in Slovenske vojske. Nič čudnega, tudi na Madžarskem prenapeteži iz stranke Jobbik ob vednosti vlade počnejo isto. Postajamo Madžarska!?

Boštjan Poklukar, nekdanji minister za notranje zadeve