Boštjan Poklukar: Policijska ura je postala avtoritarni simbol nove oblasti.

Po letu dni vladavine ultra desne politike v Sloveniji najvišjo ceno zdrsa v avtoritarnost plačuje ravno slovenska policija. Demokratični gen avtonomnosti in nepristranskosti slovenske policije vse bolj razjeda brutalnost političnega vmešavanja in zahteve vladajoče politike po vedno večji represiji. Popolna podreditev slovenske policije in njeno neposredno vodenje s strani notranjega ministra je bila dolga leta neizpolnjena želja vladajoče stranke in njen goreči cilj.

Minister za notranje zadeve preko kimajočega generalnega direktorja policije in obeh zvestih namestnikov v zadnjem letu močno stopnjuje policijsko represijo. Globe izdane mariborskim dijakom in trkanje na vrata stanovanj staršev, ki so protestirali zaradi zaprtja šol so le trenutni vrh represivnega ukrepanja. Vsekakor gre za načrtno politiko zastraševanja in odvračanja ljudi od protestov, ki so spontana reakcija na nove in nove vladne norosti. Ubogljivo sledenje vodstvu policije iz strahu pred izgubo udobnega fotelja nemalokrat policijske šefe vodi v bizarnost in nesorazmernost ukrepanja, kar že nekaj časa glasno opozarja tudi stroka. Ob povečani stopnji represije nad državljani bi se po pričakovanjih javnosti moral odločno oglasiti vse bolj molčeči Varuh človekovih pravic!

Po političnem diktatu je slovenska policija v zadnjem letu dobila že tretjega generalnega direktorja, bolj upravnika, tokrat reaktiviranega upokojenca in politika vladujoče stranke, ki rad tvita. Še prej so znotraj Policije počistili vse tiste, ki niso prisegali, da je bela barva črna. Nekaj nervoze je oblasti povzročal NPU, ki je avtonomno vodil preiskave, zaradi česar je minister nepreklicno odstopil, avtonomnost nekaterih zaposlenih pa je bila nagrajena z novo kariero v kazenski delovni skupini. Po treh zamenjavah, sedaj NPU vodi politično nastavljena direktorica, ki ji ne gre zaupat zaradi njenega “starega znanca iz Maribora”. Vodstvo notranjega ministrstva si že nekaj časa močno želi prevzeti ključne vzvode predkazenskega postopka, kar ob anemičnem generalnem državem tožilcu in molčeči pravosodni ministrici ne bo prav težko.

Policijska ura je postala avtoritarni simbol nove oblasti. Nezakoniti migranti še naprej prehajajo neprodušno zaprto državno mejo, policistov še vedno primanjkuje, nabava vozil in opreme je zastala, na terenu vlada zmeda z izvajanjem novih in novih protikoronskih ukrepov, dodatki načenjajo proračun. Uprava avtocestne policije se vse bolj kaže kot zgrešen spomenik zaslužnim pri čiščenju motečih, nova direktorata za migracije in logistiko na ministrstvu pa sta v posmeh izjavam o debirokratizaciji resorja.

Za podpihovanjem in izvajanjem represije stojijo ljudje z imeni in priimki. Verjemite, da vas mediji, politična opozicija in državljani vsak dan spremljamo!

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister