Boštjan Poklukar: Najtežja naloga bo povrnitev zaupanja v slovensko policijo

“Z žalostjo ugotavljam, da je policija izgubila del ugleda, ki si ga je težko pridobila,” je na “Medvedovi” preiskovalni komisiji neposredno povedala nekdanja vodja službe za odnose z javnostmi Policije. Ta pogumna izjava povzema vso diagnozo stanja duha današnje slovenske policije!

Preiskovalna komisija Državnega zbora, ki preiskuje sume političnega vmešanja v delo policije in jo vodi nekdanji minister in sedaj poslanec LMŠ, Rudi Medved, znova in znova pridobiva verodostojna pričanja o političnem kadrovanju znotraj Policije, načinu premestitev za oblast motečih kadrov in smešnih izgovorov o razlogih za njihove odstavitve.

Na eni strani slišimo pričevanja prekaljenih policijskih profesionalcev, ki so na svojem področju delovanja postavljali visoke standarde strokovnosti in s tem posledično visoko stopnjo avtonomnosti in nepristranskosti celotne slovenske policije. Prav zaradi svojega zakonitega delovanja, strokovnosti in profesionalnosti so padli v nemilost nove oblasti in bili zato grobo odstavljeni in odstranjeni iz svojega delovnega področja.

Na drugi strani pa poslušamo prav nerodno sprenevedanje prič, ki bi se jim sicer v normalnih časih nasmejali, a gre za žalostno dejstvo, da so to danes ključni policijski šefi. Šefica NPU se sicer ne spomni, kdaj je dan Policije, je pa spisala “več kot eno kazensko ovadbo”, generalni direktor Policije z najkrajšim stažem je povedal, da je odstopil “iz popolnoma osebnih razlogov,” vedejevec pa se je pohvalil, da je “vse odločitve sprejemal sam”. Ker še ni konec zaslišanj, bomo zagotovo slišali še kakšen dober policijski vic!

Da gre resnično za politične pritiske “iz Gregorčičeve” je ob gledanju parlamentarne preiskovalne komisije jasno vsem. In prav zato gredo čestitke poštenim, pogumnim in s policijsko častjo predanim profesionalcem Policije, ki so si upali v Državnem zboru svoje zgodbe povedati na glas in brez dlake na jeziku.

Po volitvah čaka Policijo depolitizacija, odprava anomalij in zamenjava vseh spornih kadrov. Najtežja naloga pa bo povrnitev zaupanja v slovensko policijo. Vsekakor novo vlado v Tacnu čaka visoko motivirana ekipa policijskih profesionalcev!

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister