Boštjan Poklukar: Je res meja neprodušno zaprta?

“Če bom jaz vodil vlado, bo meja za ilegalne migracije proti Hrvaški neprodušno zaprta,” je dejal Janez Janša, danes predsednik vlade. Slovenska policija je do konca avgusta letos obravnavala rekordnih 10.223 ilegalnih prehodov meje, lani v istem času 9.896. Res je meja neprodušno zaprta!

Da nezakonite migracije še zdaleč niso samo problem Slovenije, smo opozarjali ves mandat. Vpitje posameznih poslancev, županov, civilnih inicativ in vard o moji in Šarčevi nesposobnosti je mnogokrat preglasilo naše razumne odločitve o postavitvi novih kilometrov ograje, nakupu specialne opreme in dodatku policistom za varovanje schengenske meje. Odlično sodelovanje in zaupanje s sosednjo Italijo se je odražalo v skupnih mešanih patruljah, ki žal ne delujejo več, Italija pa močno krepi varovanje svoje meje s Slovenijo. Nova navodila vodstva policije ter usmeritve raznih šefov in šeficev o ravnanju z nezakonitimi migranti očitno ne delujejo in postajamo migrantski žep.

Ali Slovenja v postopkih za mednarodno zaščito spoštuje zakon in ali so postopki v Centru za tujce v Postojni zakoniti, nam bo moral čimprej odgovoriti vse bolj molčeči Varuh človekovih pravic. Realnost obvladovanja migracij je z rekordnim številom nezakonitih prehodov meje srečala tudi aktualno vlado, samo da tokrat ni nobenega vpitja in protestnih shodov o izdaji Slovenije, Evrope in krščanstva. Le nema tišina…

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister