Boštjan Poklukar: Biti v družbi, ki ignorira vladavino prava in tepta demokratične vrednote je za Slovenijo nedopustno in sramotno!

Na zadnjem zasedanju Sveta EU je predsednik vlade našo zunanjo politiko močno odmaknil iz smeri, ki jo Slovenija uveljavlja od osamosvojitve naprej. Spremembo v zunanji politiki je nakazoval že minister za zunanje zadeve v dopisih o stanju medijev in pravosodja v Sloveniji, a tako odločnega paktiranja z državami višegrajske skupine ni pričakoval nihče. Ko nas vladajoči silijo v združbo, kjer spoštovanje vladavine prava ni zaželeno, se nam morajo oglasiti prav vsi alarmi!

Slovenija je ves čas zasledovala cilje jedrnih držav EU. Spoštovanje vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin, miru in varnosti, spoštovanje dogovorjenega, podpisanega in v Državnem zboru izglasovanega je temelj slovenske zunanje politike.

Več kot očitno je, da nas aktualna vlada na vseh področjih po tihem že vključuje v višegrajsko skupino držav. In kaj je tam tako idiličnega? Poljska je napovedala odstop od Istanbulske konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami, na Madžarskem so zaradi orbanizacije neodvisnega spletnega portala v bran svobode medijev dali odpoved uredniki in številni novinarji. Dejstva, ki o višegrajskih vladah povedo prav vse.

Račun za to politično avanturo še pride. Biti v družbi, ki ignorira vladavino prava in tepta demokratične vrednote je za Slovenijo nedopustno in sramotno! Predsednik republike je nekoč dejal: “Kakšen fantastičen dan! ” Danes je tišina prav oglušujoča.

Boštjan Poklukar, nekdanji notranji minister