Boj vlade proti nevladnim organizacijam vse bolj krha ugled Slovenije v mednarodnem prostoru

Poslanec Nik Prebil je na ministra Zvonka Černača naslovil poslansko vprašanje o morebitni blokadi sredstev iz Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora.

34 milijonov evrov, ki jih Sloveniji za blažitev podnebnih sprememb ter krepitev izobraževanja namenjajo Norveška, Islandija in Lihtenštajn, so očitno ogrožena. Na zahtevo SVRK oziroma Vlade RS naj bi bili namreč naknadno sprejeti še dodatni razpisni pogoji za nevladne organizacije. Ti pogoji so bili sprejeti brez vednosti držav donatoric, hkrati pa povzročajo še diskriminacijo in neenakopravno obravnavo nevladnih organizacij, saj za podjetja, samostojne podjetnike in javne institucije pogoji ne obstajajo.

Nik Prebil:»Gre za nesprejemljivo, nedemokratično in diskriminatorno početje vlade, ki se igračka z milijoni, s prepotrebnimi sredstvi, namenjenimi za zelo pomembne projekte.«

Takšna dvojna merila so v nasprotju tako s pravom EU kot z zakoni in 14. členom Ustave RS, ki pravi, da smo pred zakonom vsi enaki. Tudi tuji diplomati držav donatoric so že opozorili, da gre za nesprejemljivo dejanje Slovenije in da bodo ukrepali. Poslanec LMŠ Nik Prebil je ob tem spomnil na pismo evropskih poslancev, ki so Evropsko komisijo in Evropski svet pozvali, naj zaradi pritiskov na medije in pravosodje ukrepata in sprožita mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Nik Prebil: »Res me žalosti, da smo na poti Madžarske, torej na slabi poti, in to dan pred predsedovanjem. Pravzaprav vlade niti več ne mislim prositi, ampak od vlade zahtevam, da s tem prenehajo. Mednarodnih blamaž, ki so jih povzročili, je bilo dovolj.«