Bodimo ljudem ljudje.

Črni časi tudi za Evropsko unijo – Madžarska, članica EU, ki je bila zgrajena na vrednotah, humanizmu, na človekovem dostojanstvu, svobodi, enakopravnosti in solidarnosti, je sprejela zakon o pravicah LGBT, ki nas bo pahnil nazaj, v zatohli srednji vek. Nepredstavljivo in sramotno je, da se moramo danes, v 21. stoletju, ponovno boriti za človekove pravice in proti diskriminaciji.

V Listi Marjana Šarca trdno zagovarjamo spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin – vrednote, na katerih je nastala tudi Evropska unija.

Razočarani smo, da se Slovenija ni pridružila šestnajstim članicam, ki so v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost zaradi omenjenega zakona in dogajanja na Madžarskem, kjer se je režim Viktorja Orbana postavil na stran kratenja osnovnih človekovih pravic in tepta načela enakopravnosti.

Je pa to – žal – še eden v nizu dokazov, kako se naša trenutna oblast, predvsem pa predsednik vlade Janez Janša, že dalj časa spogleduje in sodeluje z Orbanovim režimom ter celo kopira njegova ravnanja – tako na področju medijev, sodstva in človekovih pravic kot tudi vseh drugih osnovnih demokratičnih standardov. 

V LMŠ želimo zato domači in tuji javnosti sporočiti, da so takšna ravnanja za nas nesprejemljiva in povsem neprimerna. Pridružujemo se stališču šestnajstih držav članic, ki so se do takih ravnanj jasno opredelile v izjavi in poudarjamo, da je v Sloveniji večina ljudi zavezanih spoštovanju pravic in temeljnih svoboščin, ki jih imamo zapisane tudi v Ustavi Republike Slovenije.

Bodimo ljudem ljudje!