Arheološke raziskave na območju trase drugega tira potekajo po načrtih

Poslanec LMŠ in predsednik Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Edvard Paulič se je z ministrico Alenko Bratušek in direktorjem podjetja 2TDK Dušanom Zorkom, udeležil ogleda arheoloških izkopavanj na trasi drugega tira na območju Dekanov. Območje sodi v tretje izkopno arheološko polje in je med vsemi petimi največje.  Vodja arheoloških raziskav Tomaž Fabec je dejal, da izkopavanja ne bodo povzročila zamud pri delih na projektu Divača-Koper, izkopana polja pa bodo na voljo za nadaljnje posege že do konca septembra. Dosedanja odkritja izpričujejo  uporabo prostora za potrebe vinogradništva kot kmetijstva v novem veku, kot tudi prisotnost rimskodobnega in celo prazgodovinskega človeka. Po ogledu območja arheoloških izkopavanj so se srečali še z domačini iz vasi Podpeč in Dol kjer so se iz prve roke podrobneje seznanili z njihovimi težavami ob progi.

Edvard Paulič je ob obisku izrazil zadovoljstvo nad časovnim potekom arheoloških izkopavanj ter čestital za vztrajno delo ob različnih vremenskih okoliščinah. Predvsem pa ga veseli dejstvo, da projekt drugi tir napreduje na vseh področjih ter, da je projekt končno dobil tudi močno politično podporo in je eden izmed poglavitnih prioritet Vlade RS.

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je ob obisku strnil tudi odzive predstavnikov Evropske investicijske banke, ki so si sedanje stanje železniškega tovornega prometa ogledali prejšnji teden. »Predstavniki banke niso mogli verjeti svojim očem – da tukaj pelje 90 vlakov na dan, da se komaj izogibajo eden drugemu, da istočasno, ko vlaki vozijo, delavci menjujejo tračnice in podobno. Ta projekt je treba narediti, ne zaradi nas, ampak zaradi naših zanamcev, sicer bo Slovenija izgubili stik z Evropo.« Njihovo soočenje z resnostjo sedanjega stanja, gotovo utegne vplivati na razumevanje pomembnosti projekta za Slovenijo ter izzvati večjo podporo Evropske unije k projektu.