Andreja Zabret z vodji lokalnih in koordinacijskih odborov LMŠ: Proračun ni samopostrežna trgovina

V tem tednu so vodje lokalnih, koordinacijskih in iniciativnih odborov LMŠ na Zoom srečanju gostili poslanko LMŠ Andrejo Zabret. Največ pozornosti so v pogovoru namenili aktualnemu dogajanju v državnem zboru ter področju javnih financ.

Ustavna obtožba predsednika vlade, o kateri so poslanke in poslanci odločali v sredo, je znova pokazala, da manjšinska koalicija nima 46 glasov. Opozicijo je sicer preglasovala, a z glasovoma manjšinskih poslancev, kar pa vsekakor nikoli ni bila in naj ne bi bila praksa delovanja državnega zbora.

Andreja Zabret se je v nadaljevanju dotaknila javnih financ in poudarila, da je vedno treba najti kompromis med plačevanjem davkov in porabo države, »a proračun nikakor ni samopostrežna trgovina. Predsednik vlade pa si očitno predstavlja, da to je in plačuje z »našo« kreditno kartico, za katero bodo dolgove vračali naši otroci in vnuki.« Poudarila je še, da je zadolževanje vedno nujno za projekte, ki so razvojno naravnani in prinašajo nova delovna mesta, nikakor pa za predvolilne bombončke in podobne kratkoročne projekte.

37,43 milijard znaša trenutni javni dolg, ki mu je zdajšnja vlada dodala več kot 6 milijard v enem letu. Na vsakega državljana to znaša več kot 20.000 €, na delovno aktivnega pa celo več kot 41.000 €.

Ko je vlada Marjana Šarca zaključila proračun 2019 s kar 225 milijoni presežka, je takratna opozicija zahtevala celo ustavno presojo. Pod to vlado pa imamo 4 milijarde in 200 milijonov minusa za leto 2020, za leto 2021 pa 2 milijardi in 700 milijonov. Najverjetneje nas v kratkem čaka rebalans, ki bo za leto 2021pokazal še večji primanjkljaj.

Ob vprašanju, kako državljanke in državljani ocenjujejo stanje javnih financ, rdeče številke v trenutnem proračunu in vsesplošno kršenje fiskalnega pravila, so se sodelujoči strinjali, da nekaterim trenutna situacija, glede na to, kaj »ponuja« in »deli« Janševa vlada, celo odgovarja. Zato je toliko bolj pomembno, da se javnost informira o posledicah vseh anomalij in ravnanj te vlade, s katerimi se bodo soočale tako prihodnje vlade pri ponovnem uravnoteževanju proračuna kot prihodnje generacije.

Velika skrb pa se že sedaj pojavlja med številnimi podjetniki in samozaposlenimi, saj se zavedajo, kam vodi prekomerno zadolževanje, so še poudarili sodelujoči v pogovoru. Andreja Zabret je ob tem še dodala, da bo do prava slika zares vidna, ko bomo prišli v fazo odplačevanja javnega dolga.