Andreja Zabret: Minister, kako boste sanirali trenutno situacijo in ali mislite še naprej na tak način sprejemati odloke in poniževati državljanke in državljane Slovenije?

Moje poslansko vprašanje ministru za zdravje Janezu Poklukarju glede anomalij in nesmiselnosti odloka, ki je bil sprejet.

Spoštovani minister,

5 dni v naši državi vladajo zmeda, nejasnosti, nezadovoljstvo zaradi novega vladnega odloka, ki določa izpolnjevanje pogoja PCT praktično povsod, priča smo protestom, v praksi pa se kot po tekočem traku vrstijo specifične situacije, ki kažejo na nesmiselnost odloka.

Jasno je, da ukrepi niso bili pametno načrtovani oziroma sploh niso bili načrtovani, da so bili sprejeti kar tako, brez tehtnega razmisleka. Brez sodelovanja stroke.

Da je precepljenost v državi prenizka, se za vzroke lahko vprašate edino vi minister.

S popolnoma zgrešeno in klientelistično usmerjeno kampanjo cepljenja ste še dodatno zamajali zaupanje ljudi v pristojne, v stroko.

In vemo kdo je spet kaznovan za vladno nesposobnost? Ljudje.Ki pa jih nekateri predstavniki vlade vemo kako nagovarjajo in nato pričakujete dober odziv od ljudi….

Naj izpostavim nekaj popolnoma absurdnih primerov.

Primer mladinskih centrov, ki mladim nudijo brezplačno učno pomoč, vsak teden. Od prejšnje srede pa si morajo mladi (ki so večinoma iz socialno šibkih družin) plačati hitri test, da se brezplačne pomoči lahko udeležijo, kljub temu, da se v šoli tedensko samotestirajo. Prav tako ne morejo dostopati do gradiva za učenje in študij, ne morejo se več udeleževati športnih delavnic in dejavnosti ter drugega programa in projektov, ki jih mladinski centri nudijo. Ljudje nimajo denarja za testiranje. Ali boste to anomalijo odpravili?

Naprej, necepljen delavec, ki virusa ni prebolel (torej nima P ali C pogoja) se v službi tedensko testira, test mu zagotovi delodajalec. Ampak ta isti delavec mora za koriščenje javnega prevoza, s katerim pride do službe, opraviti še samoplačniški hitri test, ki pa velja 48 ur. Upam, da se zavedate kakšne stroške in anomalijo to povzroča? Ali boste to odpravili?

Kaj se bo zgodilo z zaposlenimi v državni upravi, ki ne izpolnjujejo pogoja P in C, dela na domu pa ne morejo opravljati? Slišati je tako, kot da bodo odpuščeni. Se pravi ne govorimo o prostovoljnem cepljenju, ampak obveznem ali prisilnem. Se morda motim?

Srečujemo se torej z nesmisli, anomalijami, popolnoma nelogičnimi in neživljenjskimi situacijami. Spoštovani minister, zanima me ali vam res ni nič nerodno, da ste povzročili takšno situacijo?

Zakaj ste sprejeli takšen odlok, brez predhodnega razmisleka kaj bo povzročil v praksi? Kaj boste storili, kako boste sanirali trenutno situacijo in ali mislite še naprej na tak način sprejemati odloke in poniževati državljanke in državljane Slovenije?

Andreja Zabret, poslanka LMŠ