Aljaž Kovčič: Ukrepati je potrebno hitro, a premišljeno. Ob tem si ne smemo dovoliti, da bi ogrozili demokracijo, ki smo si jo tako težko izborili.

Zaenkrat še živimo v demokraciji in zato bom na glas povedal svoje mnenje, čeprav to mnenje ni všeč vsem.

Seveda podpiram interventne zakone, ki rešujejo krizno situacijo. Kljub hitremu sprejemanju zakonov, pa morajo ti biti predvsem premišljeni.

Glede ”mega” zakona, težkega 3 milijarde evrov, ki ga obravnavamo, smo v zadnjih dveh dneh dobili na desetine vprašanj posameznikov in združenj, na katera nimamo odgovorov, nima jih niti predlagatelj, torej vlada. Zakonodajno-pravna služba je dala pripombe na več kot 30 straneh, oglasili so se mnogi ustavni pravniki, varuh človekovih pravic in informacijska pooblaščenka in opozorili na sporne člene, ki omogočajo kratenje človekov pravic. Upravičeno se lahko vprašamo, ali bo zakon služil svojemu namenu. Bodo do pomoči sploh prišli tisti, ki jo najbolj potrebujejo? Ali bodo do pomoči prišli tisti, ki bodo najbolj iznajdljivi?

Kljub pripombam mnogih je koalicija na odboru zavrnila vse amandmaje opozicije, čeprav so bili napisani na podlagi predlogov raznih organizacij oz. državljanov.

Niso hoteli popraviti niti tako nelogične in nepravične določbe, s katero 150 evrov dodatka namenjajo zgolj rednim študentom, čeprav so morda celo zaposleni, tisti, ki študirajo izredno in imajo vse pravice iz statusa študenta (študentski boni, študentski prevoz, študentsko delo itd. – slednje ima, ker ni zaposlen), pa do tega dodatka ne bodo upravičeni.

In še enkrat: Ukrepati je potrebno hitro, predvsem pa premišljeno. Ob tem pa si ne smemo dovoliti, da bi ogrozili demokracijo, ki smo si jo tako težko izborili.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič