Aljaž Kovačič: Stanje po enem tednu nove vlade?

Pred natanko enim tednom, ob imenovanju nove vlade, sem objavil, da je država v dobrem finančnem stanju, da živimo v državi, kjer svobodomiselnost, pluralnost in svoboda medijev, človekove pravice ter demokratične vrednote štejejo največ. Imamo državo, v kateri javno zdravstvo deluje in v teh dneh opravlja veliko delo. Od nove vlade pa pričakujemo, da tega ne zapravi, da zaupa stroki, zdravstvenemu osebju, civilni zaščiti in ostalim strukturam. Samo skupaj, povezani, lahko učinkovito premagamo to grožnjo.

Danes, en teden pozneje je stanje sledeče:

– Franc Kangler?

– Na hitro je bil sprejet interventni zakon, ki vsebuje člen, da se vse pristojnosti glede javnih financ do septembra prenesejo na vlado. Skratka, vlada sama, mimo državnega zbora, odloča o 10 milijardah evrov.

– Vlada in koalicijske stranke so zavrnile predlog, da se vse samozaposlene v času trajanja epidemije oprosti plačila prispevkov, prav tako so zavrnili možnost, da so do pomoči upravičeni zavodi, humanitarna društva, nevladne organizacije, mladinske organizacije.

– Vojski bi dali policijska pooblastila, čeprav se moramo državljani zadrževati doma, meje pa so bolj kot ne zaprte.

– Potrdi se zakon, ki bo brez kakršne vnaprejšnje presoje zapornike spuščal iz zapora.

– Ob tem pa si v času, ko zdravstveni delavci, civilna zaščita, policisti, trgovke, poštarji, taksisti, delavci v tovarnah, novinarji in mnogi drugi garajo ter ne morejo ostati doma, vlada nemoralno in neetično dvigne plače.

In kaj sledi? Mogoče uvedba izrednih razmer in začasna razveljavitev in omejitev vseh pravic? In kje so sedaj stranke in njihovi poslanci, ki so govorili, da bodo branik vseh pravic in moralni kompas te vlade?

Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ