Aljaž Kovačič: Razum in srčna želja sta premagala interese kapitala

Včerajšnji dan je bil več kot potreben za našo državo. Za ljudi.

Je upanje, da bo prihodnost svetlejša. Je nauk, da nihče ne more ustaviti solidarnosti ljudi. Je sporočilo, kako pomembna je udeležba – na vsakokratnih volitvah in referendumih. Je odgovor na vprašanje, zakaj se oblast boji ljudstva in prepoveduje referendume.

Več kot 86 % volivcev je s plebiscitarno večino odločilo, da je zakon, ki ga je pripravila Vlada RS, potrdila pa koalicija s podporniki, katastrofalen in škodljiv. Čeprav je na to opozarjala celotna strokovna javnost, okoljevarstveniki, opozicija in mnogi drugi, smo bili vsi preslišani.

Na koncu nam je po zaslugi prav vseh, ki so zbrali podpise za referendum, se ga tudi udeležili ter glasovali proti, uspelo. Razum in srčna želja sta premagala interese kapitala. Zmagala je demokracija. Zmagala je narava. Zmagala je prihodnost.

Take zmage so za našo prihodnost nujne. Vlivajo nam upanje in dajejo prepotrebno energijo za bojevanje – za prave stvari, za javno dobro. Prav tako nam sporočajo, da moramo biti glasni – ob pravem času.

Predsednik republike je po koncu glasovanja povedal, kako je glasoval. Tega družba ne potrebuje. Glasen je treba biti pred in med kampanjo.

Ob tem aktualna oblast že išče izgovore za ljudsko nezaupnico. Tudi v poniževanju nas volivcev, da nismo vedeli, o čem glasujemo. Kako predvidljivo in ponižujoče do državljanov. Od te oblasti sicer pričakovan odziv, a vseeno nesprejemljiv. Ne smemo dovoliti, da takšni odzivi postanejo nekaj normalnega. Ker niso. Kot ni normalna ta oblast.

In še enkrat hvala vsem. Narava nam bo v prihodnosti hvaležna.

Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ