Aljaž Kovačič: Paziti moramo, da kot družba ne zaidemo s poti in ne bo povratka nazaj

V Sloveniji sta se isti čas zgodila dva simbolna dogodka, ki na prvi pogled nista povezana, če pa pogledamo širše, pa nam kažeta kam gremo kot družba.

Pri prvem so protesno odstopili vsi člani stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike. Gre dejansko za največje strokovnjake, ki jih naša država na tem področju premore. Dovolj jim je bilo praznih besed in slikanja na eni strani ter molčanje ob zatiranju nevladnih organizacij na drugi strani.

Pri drugem dogodku pa je MNZ razveljavil prepoved koncerta hrvaškega “pevca” Thompsona. V tem primeru ne gre za to, ali ti je omenjen pevec všeč ali ne, gre za to, da oseba, ki v 21. stoletju prepeva oz. govori:

»Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara.
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila.
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića«,

ne bi smela imeti vstopa v nobeno demokratično državo na svetu in ne samo, da ne sme imeti koncerta. Če ne zaradi zdrave pameti, pa vsaj iz spoštovanja do vseh žrtev krvavega obdobja. Za nekatere je prihodnost planeta, ter prihodnost vseh naslednjih generacij in izivov nepomembna ob poslušanju ustaških besedil.

Paziti moramo, da kot družba ne zaidemo s poti in ne bo povratka nazaj. In zato so trenutki za tišino in so trenutki, ko moramo biti bolj glasni, kot so bili možje, ki so zgradili demokratično Evropo napram nacizmu in fašizmu. In ta trenutek je sedaj in ne jutri ali pojutrišnjem!

Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ