Aljaž Kovačič: Ministrica Kustec je “priigrala” največji upad gibalne učinkovitosti slovenskih otrok v zgodovini.

Vrtci, šole, fakultete, telovadnice so pri nas zaprti že več kot 70 dni – dlje, kot trajajo poletne počitnice. In čeprav grški rek “zdrav duh v zdravem telesu” govori mnogo več, kot samo o pomenu gibanja za človekovega duha, se ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec z njim očitno ne strinja niti pri osnovnem pomenu – torej pri samem gibanju.

Kot igralka znotraj vladne ekipe je “priigrala” največji upad gibalne učinkovitosti slovenskih otrok v zgodovini. Gibalna učinkovitost je upadla za več kot 13 %, ob tem pa se je za 20 % povečal odstotek otrok z debelostjo. Strokovnjaki opozarjajo na manko v razvoju, nedejavnost centralnega živčnega sistema in psihosocialne posledice otrok, ki so in bodo nastala zaradi pomanjkanja gibanja.

In kakšne bodo posledice pri znanju otrok? Spodaj prilagam sliko predmetnika osnovne šole s številom ur na tedenski ravni. Predvsem je pomemben stavek, ki je na koncu … “minimalno število ur, potrebnih za uresničevanje učnega načrta, je 95 %”.

Skratka, po zdravstveni, gospodarski in socialni krizi nas očitno čaka tudi kriza družbe kot take. Vsak dodaten dan te norosti pomeni dodaten dan za okrevanje.

Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ