Aljaž Kovačič: Ko se spopadamo s krizo, ne smemo pozabiti na mlade

Zloglasni Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) iz leta 2012 je imel in še ima velike negativne posledice za celotno družbo. Definitivno je omenjeni zakon najbolj prizadel mlade, generacija, ki je danes stara od 30 do 40 let je čez noč izgubila prihodnost. Ni bilo zaposlitev, pojavili so se stanovanjski problemi in tako marsikdo ni imel možnosti, da bi si ustvaril družino. Te škode ni mogoče popraviti.

Zato je danes, ko se svet spet ponovno spopada s krizo, še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo na mlade. Veliko mladih dela, da lahko študira in nasploh preživi. V tem času so v trenutku izgubili delo in s tem finančne prilive, zapustiti so morali svoje študentske sobe, čeprav jih mnogo stalno živi v njih.

Vem, da mladih ni toliko kot je upokojencev in da ne hodijo tako zavzeto na volitve – čeprav bi morali, vendar to ne sme biti razlog, da se pozabi na njih. Nujno je, da se sprejmejo ukrepi, ki pomagajo tudi mladim.

Živimo v solidarni družbi, ki mora sloneti na medgeneracijskem sodelovanju. Če mladim ne omogočimo stabilne sedanjosti in prihodnosti, ogrožamo tudi prihodnost starejše generacije in stabilnost pokojninske blagajne.

Aljaž Kovačič, poslanec državnega zbora