Aljaž Kovačič: Eno govorijo, delajo drugo

Danes je aktualna slika ministrice, ki “krši” ukrepe in priporočila, ki jih je sprejela vlada, torej tudi sama. Torej tiste ukrepe in priporočila, ki jih kot ministrica za izobraževanje zapoveduje vsem udeležencem v vzgoji in izobraževanju. Pa ni edina. Težave s spoštovanjem »svojih« ukrepov in priporočil je imel na petkovi obravnavi interpelacije tudi Aleš Hojs.

Kako naj potem človek verjame tej vladi, če ne zna spoštovati niti svojih priporočil in ukrepov za zajezitev širjenja okužb, da o (ne)spoštovanju zakonov in ustave ter drugih aktov ne izgubljam besed. Aktualni vladi je uspelo samo v nekaj mesecih narediti najvišji proračunski primanjkljaj v zgodovini Slovenije – govorimo o 4,2 milijardah EUR, ob tem pa so taisti ljudje v času vlade Marjana Šarca vložili ustavno presojo proračuna za leto 2019 s 400 milijonskim presežkom. Razumi, kdor more.

Rebalans proračuna ne pomeni nič drugega kot hujšanje v možgane. 22 milijonov EUR manj za znanost, manj sredstev za kulturo, ki jo pristojni minister tako ali tako želi uničiti. Kako bodo preživeli kulturni zavodi, ki ne morejo obratovati? Kako bodo preživeli organizatorji prireditev, ki ne smejo in ne morejo organizirati dogodkov? In kdo bo pomagal športnikom in vsem klubom, s katerimi vsi tako radi proslavljamo zmage. Večina klubov je pri nas polprofesionalnih. Sponzorji so se znašli v težavah, edini zaslužek predstavljajo prodane vstopnice, a teh je resnično zelo malo. Klubi z vstopnicami ne morajo pokriti niti sodnikov na tekmi. V teh klubih prosti čas preživlja velika večina otrok, zato se zaskrbljen sprašujem, kam bodo šli, če klubi zaradi neizogibnih finančnih težav propadejo? In ja, ponovno se pozablja na mlade. Vlada Janeza Janše je v tej krizi na račun mladih veliko privarčevala. Mnogo več, kot jim je podarila z enkratnim zneskom v višini 150 EUR.

Skratka, kot smo že vajeni, eno govorijo, delajo drugo.

Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ