Adam Vengušt – LMŠ BUS NA POTI – od Šaleške doline do Koroške

Vsak dan se z LMŠ busom odpravimo po Sloveniji, kjer obiskujemo dele naše dežele, se srečujemo s prebivalci in jim prisluhnemo. V ponedeljek smo se s somišljeniki, podporniki, prijatelji in kandidati za poslance v Državni zbor odpravili na pot od Šoštanja, prek Velenja do Koroške.

Avtobus, kjer je že bila ekipa iz sedeža stranke, se je najprej ustavil v Šoštanju, ki leži v zahodnem delu Šaleške doline, na ravnici ob reki Paki, obdan s predalpskim hribovjem. Tu smo se karavani pridružili tudi mi, naložili opremo in krenili na pot. Zanimivo, kako se lahko ekipa, s pravim motivom in energijo, hitro poveže. Kljub temu, da se še nedolgo nazaj sploh nismo poznali. Prav povezanost med člani in podporniki je tisto, kar daje pravi zagon naši ekipi. Potrebujemo več povezanosti, ne glede na to od kod je kdo. Posameznik ne more premakniti veliko, ekipa lahko premika meje mogočega.

Pot nas je po postanku in pogovoru z mediji z novinarji in mimoidočimi podporniki v Velenju, ki je tudi peto največje mesto v Sloveniji znano po premogovniku ter podjetju Gorenje, vodila naprej proti Koroški. Po cesti, ki jo dnevno prevozi tisoče ljudi, smo uvideli resnično nujnost ureditve cestne infrastrukture in povezave tega dela Slovenije s preostalim centralnim delom.

Po vožnji skozi Hudo luknjo, smo prispeli v Mislinjo, kjer se začne ena izmed prvih treh dolin Koroške.

Koroška obsega območje treh dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske ter treh pogorij – Pohorja, Karavank in Savinjskih Alp, ki dajejo pokrajini pečat samosvoje prvobitnosti in čvrstosti. Gorska narava in gozdovi z razvejano mrežo gorskih cest in poti nudijo raznovrstne možnosti raziskovalnih potepanj. Enako lepe in vznemirljive so postaje na teh poteh, kjer bo vsakega popotnika sprejelo robato, a dobrodušno gostoljubje domačinov, ponosnih naslednikov samorastnikov.

Ta dežela je tudi ena najstarejših slovenskih industrijskih regij. Danes skušajo rezultate dala knapov, pavrov, oglarjev, flosarjev, tesarjev in kovačev vtkati v kar najbolj pristen in živ prikaz pomembne koroške dediščine.

V Slovenj Gradcu smo se po postanku in pogovoru z mimoidočimi ter srečanju z županom tudi okrepčali in nadaljevali pot skozi Stari trg proti Kotljam ter znanemu Rimskemu vrelcu, ki danes žalostno propada in je nujen obnove. Z druščino smo nato nadaljevali vožnjo skozi Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežico, Žerjav ter vse do Črne na Koroškem, ki jo vsi poznamo po rojstnem kraju naše šampionke Tine Maze, ki pa se tudi kot zavedna Črnjanka redno in rada vrača v te kraje, kljub temu, da jo je ljubezen odpeljala drugam.

Po vožnji in pogovorih s somišljeniki po Mislinjski in Mežiški dolini, smo se odpravili še v Dravsko dolino in mesto Dravograd, ki leži na sotočju rek Drave, Meže in Mislinje in s tem nekako združuje vse tri Koroške doline. Ob regionalni cesti ob reki Dravi, smo si ogledali še druga zanimiva mesteca, kot so Vuzenica, Muta in Radlje ob Dravi.

Po prijetnem dnevu in s pogovorom med ljudmi, ki želimo spremeniti pot Slovenije na bolje, izven ustaljenih okvirjev, ki nas omejujejo zadnja desetletja, verjamemo, da bomo z združenimi znanji, novo energijo in pristopom povezovanja prešli stare razprtije in zastavili nove, boljše smernice za nas in naše zanamce.

Bodimo pozitivni, veseli in svet bo takšen, kot si ga želimo.