Tina Heferle: Gre za stigmo, ki človeka doleti v trenutku, ko se pojavi samo govorica o tem, da je “nekdo menda bil ob nekom, ki naj bi bil ob nekom, ki je bil v stiku z okuženo osebo”.

Glede na nekatere napačne informacije, ki jih te dni berem v medijih, sem se odločila, da napišem kratko pojasnilo. Ne, nisem v karanteni in ne, nisem bila v stiku z osebo, ki bi bila covid-19 pozitivna. To, da do konca tega tedna ostanem doma, sem se odločila samoiniciativno in predvsem zato, da pred nepotrebnim stresom preventivno zaščitim svoje najožje sodelavce v Državnem zboru.
Odgovornost je na vsakem posamezniku in v kolikor je možnost, da vsak izmed nas omeji možnost prenosa okužbe, je po mojem mnenju pravilno in odgovorno, da naredimo, kar je v naši moči. In kljub temu, da sem popolnoma zdrava, sem samo zato, da pomirim tudi najbolj prestrašene, te dni vzela dopust in ostala doma.

Ob tej situaciji, ko se je pojavila prva okužba tudi v Državnem zboru, se sicer postavlja veliko vprašanj, o katerih bi morali temeljito razmisliti. V hram demokracije dnevno prihaja veliko ljudi, od novinarjev, do ostalih zunanjih obiskovalcev. Predvsem zaradi varnosti zaposlenih v Državnem zboru, teh je brez poslancev več kot 200, bi bilo poleg sedanjih pravil, ko je nošenje zaščitnih mask, v kolikor ni zagotovljena socialna distanca, obvezno, vendarle potrebno določiti bolj podroben protokol. Vsaj za čas, ko nas spremlja porast okužb, pa četudi v državi nimamo razglašene epidemije.

Pa vendar ne gre zgolj za zaščitne ukrepe ob stiku z okuženo osebo. Gre tudi za stigmo, ki človeka doleti v trenutku, ko se pojavi samo govorica o tem, da je “nekdo menda bil ob nekom, ki naj bi bil ob nekom, ki je bil v stiku z okuženo osebo”. Ta stigma ne doleti le tistega, ki zboli za to novo boleznijo, pač pa doleti vse ljudi okoli njega, pa četudi so to ljudje, ki so bili na še tako veliki socialni distanci in so spoštovali tudi vse ostale samozaščitne ukrepe.

Verjamem, da ko gre za naše zdravje, včasih težko pogledamo s širšega zornega kota, pa vendar je tudi virus covid-19 lahko priložnost, da ponovno postanemo človek človeku in da ne dopustimo, da bi strah, ki nam ga vzbuja situacija, v kateri smo se znašli kot družba, narekoval dejanja, ki drugega sočloveka postavljajo v nelagoden položaj in ga odrivajo na rob družbe. Stigma ni tista preventiva, ki jo potrebujemo.

Ne glede na vse zaplete, smo se v LMŠ-ju situacije, v kateri smo se znašli, lotili odgovorno in predvsem samoiniciativno preventivno, želim in upam lahko samo, da bodo enako postopali tudi drugi, če in ko se bodo znašli v podobni situaciji. Srečno vsem in pazite nase.

Tina Heferle, poslanka LMŠ in podpredsednica Državnega zbora