1000 evrov kazni za nedostojno obnašanje do poslancev ali premierja? Gre za nov nedopusten poskus vlade, da utiša kritike

V LMŠ nikakor ne odobravamo nedostojnega, žaljivega obnašanja do kogarkoli, ne samo do funkcionarjev. Vladni predlog, ki bi na novo uredil prekršek in kaznoval posameznika, ki bi se nedostojno vedel do funkcionarja, z globo tudi do 1000 evrov, pa se nam ne zdi sprejemljiv.

Gre za še enega izmed represivnih načinov, s katerim poskuša vlada utišati vse, ki bi na kakorkoli izražali kritiko do njenega dela. Zakon o varstvu javnega reda in miru že zdaj pozna prekršek, ki z globo sankcionira vsakega posameznika, ki kali javni red in mir.

Vlada pa želi na novo urediti nov prekršek, kjer bi vsakega državljana, ki bi se nedostojno obnašal do funkcionarjev, verjetno s tem tudi izražal svoje nestrinjanje z vladno politiko, oglobila z bistveno višjo denarno kaznijo.

Tina Heferle:»Razžalitev mene kot poslanke ali vas kot novinarke je enako močna in ima enako težo. Zakaj bi potem kaznovali nekoga, ki meni izreče žaljive besede, 3-krat strožje kot nekoga, ki enake besede izreče vam. S tem ponovno ustvarjajo prvo- in drugorazredne državljane. Se vam zdi to pravično?«